Антибактеріальний папір створений в Україні

Антибактеріальний папір створений в Україні

21/Март/2021(Вс) |

На Зміївській паперовій фабриці в Харківській обл., на замовлення видавництва «Ранок», вперше виготовили антибактеріальний папір

Такий папір можна використовувати для друкування підручників та зберігання продуктів харчування.
 
При виготовленні паперу, який назвали «папдез», використовується спеціальна рідина з кристалами полігексаметиленгуанідину гідрохлориду, які запобігають розвитку патогенної флори.
 
«Нарешті ми отримали висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, що зразки бактерицидного паперу відповідають вимогам санітарного законодавства України та можуть бути затверджені для використання у контакті з харчовими продуктами», – зазначили у компанії.
 
Випробування тривали кілька місяців. На обробленому спеціальним розчином папері епідеміологи висівали патогенні культури та спостерігали, чи є розвиток бактерій. Для порівняння використали звичайний папір.
 
Фахівці підтвердили, що патогенна флора тривалий час не розвивається на такій поверхні. Біоцидний (або бактерицидний) папір можна використовувати в медицині для знезараження ран, а також у харчовій промисловості – для збереження овочів, фруктів чи олії. Паперовий пакет із бактерицидним просоченням попередить поширення мікробів на полицях у супермаркетах.
 
Розробники стверджують, що папір можна активно використовувати з метою захистити дорослих та дітей під час пандемії – і, таким чином, запобігти поширенню хвороби.
 
На антибактеріальному папері також можна друкувати книги, зошити, підручники, одноразові екоручки та іншу біорозкладну продукцію.