Антибактеріальний папір створений в Україні
21/Март/2021(Вс) |
На Зміївській паперовій фабриці в Харківській обл., на замовлення видавництва «Ранок», вперше виготовили антибактеріальний папір
Такий папір можна використовувати для друкування підручників та зберігання продуктів харчування.При виготовленні паперу, який назвали «папдез», використовується спеціальна рідина з кристалами полігексаметиленгуанідину гідрохлориду, які запобігають розвитку патогенної флори.
«Нарешті ми отримали висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, що зразки бактерицидного паперу відповідають вимогам санітарного законодавства України та можуть бути затверджені для використання у контакті з харчовими продуктами», – зазначили у компанії.
Випробування тривали кілька місяців. На обробленому спеціальним розчином папері епідеміологи висівали патогенні культури та спостерігали, чи є розвиток бактерій. Для порівняння використали звичайний папір.
Фахівці підтвердили, що патогенна флора тривалий час не розвивається на такій поверхні. Біоцидний (або бактерицидний) папір можна використовувати в медицині для знезараження ран, а також у харчовій промисловості – для збереження овочів, фруктів чи олії. Паперовий пакет із бактерицидним просоченням попередить поширення мікробів на полицях у супермаркетах.
Розробники стверджують, що папір можна активно використовувати з метою захистити дорослих та дітей під час пандемії – і, таким чином, запобігти поширенню хвороби.
На антибактеріальному папері також можна друкувати книги, зошити, підручники, одноразові екоручки та іншу біорозкладну продукцію.