Нова віха у вторинній переробці

Нова віха у вторинній переробці

10/Сентябрь/2021(Пт) |

Оптимізація вторинної переробки упаковки - один з найважливіших кроків у більш стабільне майбутнє.

Своєю лінією продуктів EcoLam виробник упаковки Constantia Flexibles показує, що упаковка може запропонувати високий бар’єр та високу переробку одночасно – важливий крок на шляху до кругової економіки, яка гарантує економію цінних ресурсів.
 
Виготовлення пакувальних матеріалів, які є більш стійкими та мають хороші бар’єрні властивості, є складним, але важливим завданням для виробників упаковки. Компанія Constantia Flexibles, австрійський виробник гнучкої упаковки, виділяє на це завдання значну кількість ресурсів.
 
Ще в 2019 році її матеріал EcoLamHighPlus став першим і єдиним ламінатом з високими бар’єрами, який був протестований Ініціативою RecyClass європейських переробників пластмас на предмет його вторинної переробки у існуючому потоці переробки поліетилену низької щільності. Було успішно доведено, що поліетиленові ламінати з високими бар’єрними властивостями також можна переробляти.
 
Пакувальна компанія досягла ще одного важливого етапу: випробування промислової переробки ламінатів EcoLam . Відходи виробництва з різних ламінатів сімейства EcoLam, включаючи EVOH (сополімер етилен-вінілового спирту), металізацію, клеї та фарби, були подрібнені та відправлені на повторну обробку. На обладнанні партнера EREMA успішно перероблено його в регрануляти на екструдері промислового масштабу. Потім ці регрануляти були перетворені в нову видувну плівку в Constantia Pirk, яка потім була використана для ламінування нових матеріалів EcoLam як герметик.
 
Залежно від використовуваних фарб в ламінованій плівці був досягнутий вміст переробленого матеріалу до 80%, через його функціональність лише герметизуючий шар повинен бути виготовлений з так званого «первинного матеріалу». Constantia Flexibles продемонструвала, що друковані та металізовані поліетиленові ламінати з сімейства EcoLam можуть бути перероблені у нові плівки з вмістом переробленого матеріалу до 80%, що закриває цикл для його використання в упаковках для нехарчових продуктів.
 
Подальші експертизи показали, що тип клею, а також тип використовуваних друкарських фарб мають значний вплив на якість матеріалу, що підлягає вторинній переробці. Зараз проводиться подальші дослідження, чи можна друковані ламінати також використовувати повторно для упаковки харчових продуктів із відповідними клеями та фарбами. Регрануляти з відходів виробництва, що складаються з вакуумних металізованих плівок, без клеїв та друку, можна навіть використовувати при контакті з продуктами харчування.
 
«У циркулярній економіці надзвичайно важливо, щоб ламінати для упаковки могли бути використані повторно самими виробниками ламінату, як це вже має місце для багатьох багатошарових плівок, тобто плівок, що складаються з кількох матеріалів», - коментує проф. Д -р Ахім Грефенштейн, старший Віце -президент групи досліджень та розробок Constantia Flexibles. За словами Грефенштейна, «нинішня практика спалювання або зменшення відходів виробництва залишиться в минулому – важливим кроком на шляху до більш сталого майбутнього».