Організація розширеної відповідальності виробників упаковки

Організація розширеної відповідальності виробників упаковки

09/Июнь/2021(Ср) |

В Украине создают организацию расширенной ответственности производителей упаковки

Одинадцять всесвітньо відомих компаній, об'єднаних Палатою та Українською Пакувально-Екологічною Коаліцією (УкрУЕК), серед яких Abinbev Efes Ukraine, Canpack, Carlsberg, Coca-Cola Beverages, Danone, METRO Cash & Carry, Nestle, PepsiCo, Procter & Gamble, », Починають створення організації розширеної відповідальності виробників (ОРОП) в області упаковки.
 
Під час презентації організації 27 травня компанії-засновники підписали Меморандум із Палатою та УкрУЕК, у якому домовилися фінансувати підготовчий етап побудови ОРОП в Україні.
 
Компанії також зобов'язалися співпрацювати в усіх напрямках, щоб запровадити в Україні принцип розширеної відповідальності виробників для переробки відходів упаковки та значно зменшити їх вплив на довкілля.
 
Як очікується, запровадження принципу розширеної відповідальності виробників в Україні та діяльність ОРЗП у галузі упаковки сприятимуть припливу інвестицій у нову індустрію збору та переробки відходів упаковки та створенню 20 тис. робочих місць в Україні.
 
Вже протягом перших 5 років функціонування ОРОП дозволить зібрати та переробити 4-5 млн т упаковки, тобто рівень збирання відходів упаковки складе 50-70% від усього випущеного ринку обсягу.
 
Як пояснюють засновники проекту, причиною, яка спонукала компанії активізувати свої дії у напрямку створення ОРОП, стали відданість глобальним цілям сталого розвитку ООН та бажання компаній запровадити в Україні європейську модель управління відходами упаковки, як це передбачено Угодою про асоціацію між Україною та ЄС та Національною стратегією управління відходами.
 
Компанії-підписанти Меморандуму також зазначили, що втілення принципу розширеної відповідальності виробників найбільше ефективно відбувається у співпраці з усіма виробниками, тобто колективно. Така співпраця передбачає створення організації розширеної відповідальності виробників, що фінансується виробниками, та є неприбутковою організацією.
 
Створення організації розширеної відповідальності виробників є невід'ємною складовою на шляху до позитивних змін в Україні, яка сприятиме виконанню глобальних зобов'язань України та бізнесу щодо впровадження практик сталого розвитку.