Вплив упаковки для напоїв на довкілля

Вплив упаковки для напоїв на довкілля

24/Ноябрь/2020(Вт) |

Люди все більше усвідомлюють шкоду, яку полімерні відходи завдають дикій природі, і багато хто б уникав придбання одноразових полімерних виробів, якби їм це допомогло. Але набагато кращі альтернативи?

Давайте розглянемо один приклад – газовані напої. Можна припустити, що полімерні пляшки – найменш «зелений» варіант, але чи завжди це так?
 
Щоб з'ясувати це, Британські вчені із Саутгемптонського університету порівняли п'ять різних типів контейнерів для газованих напоїв. Вони перевірили їх вплив на довкілля за низкою критеріїв, включаючи тим, як кожен з них впливає на зміну клімату та забруднення під час виробництва, використання та утилізації.
 
Ось вони - від найгірших до найкращих.
 

П'яте місце: скляні пляшки
Це може бути несподіванкою, але скляні пляшки насправді посіли останнє місце у цьому аналізі. Ви можете інстинктивно потягнутися за скляною пляшкою, щоб не купувати полімерну, але скло вимагає більше ресурсів та енергії для виробництва. Виробництво скла передбачає видобуток кремнеземного піску та доломіту, при якому є викиди, при вдиханні можуть спричинити силікоз легень.
 
Для плавлення цих матеріалів необхідні високі температури, і цей процес переважно забезпечується викопним паливом. При виробництві саме скло виділяє вуглекислий газ.
 
Аналіз показав, що у виробництві скляних пляшок використовується більше природних ресурсів через величезну кількість використовуваного матеріалу. Літрова скляна пляшка може важити до 800 г, тоді як аналогічна полімерна важить приблизно 40 г. Ця зайва вага означає, що транспортні засоби, які перевозять скляні пляшки, споживають більше копалин, щоб доставити однакову кількість рідини. Тому скляні пляшки мають на 95% більший внесок у глобальне потепління, аніж алюмінієві банки.
 

Четверте місце: перероблені скляні пляшки
Якщо звичайна скляна пляшка найгірша, то, напевно, виготовлена на 100% із переробленого скла, набагато краще? На жаль ні.
Частина енергії економиться на переробці, а не на видобутку, переробці та транспортуванні сировини. Але на переробку скла все одно витрачається багато енергії через високу температуру, необхідну для його плавлення. Більше енергії означає більше викидів парникових газів і під час процесу скло може знову виділяти вуглекислий газ.
 
У Великій Британії рівень переробки скла становить 67,6%. Його слід було б підвищити, щоб виробництво скляних пляшок було самодостатнім лише шляхом переробки.
 

Третє місце: полімерні пляшки
На третьому місці – полімерна пляшка. Полімери мають ідеальні властивості для зберігання напоїв. Вони міцні, стійкі до дії хімічних речовин (так інгредієнти напою не погіршують полімер), а також легкі, тобто їх можна транспортувати більше викидів. Завдяки цьому полімери значно менше впливають на глобальне потепління ніж скло.
 
Але наслідки відходів полімерів у всьому світі добре задокументовані. Скло та алюміній не розпадаються на шкідливі частинки, як полімери.
 
Переробка полімерів вимагає менше енергії через нижчу температуру плавлення сировини. Але полімери, на відміну від скла або алюмінію, не можна нескінченно переробляти. Щоразу при переробці ланцюга молекул, що утворюють полімери, коротшають. Зрештою, все полімер досягає точки, коли більше не може бути перероблений, і тому йде на звалище, спалювання або в навколишнє середовище.
 

Друге місце: алюмінієві банки
На другому місці – алюмінієві банки. Дослідники виявили, що вони менше сприяють глобальному потеплінню, ніж скло та полімери, оскільки споживають менше енергії та ресурсів. Банки легші за скло і не виготовляються з викопного палива, як полімери.
 
Через процеси, пов'язані з їх виготовленням, банки також викликають менше екологічних проблем, таких як кислотні дощі та безкисневі зони в океані. Це з тим, що з створення скла і полімерів потрібно більше електроенергії, отже, воно у середньому генерує більше забруднення діоксидом сірки, є причиною кислотних дощів. Виготовлення скла та полімерів та видобуток матеріалів для їх виготовлення (особливо кальцинованої соди для виробництва скла) також викликають виділення більшої кількості фосфатів у навколишнє середовище, що може перевантажити річки та прибережні моря та витіснити кисень із води.
 
Але алюміній має свій вплив на довкілля. Його виготовлення передбачає переробку бокситової руди, а видобуток бокситів може забруднювати воду у країнах, з яких вона постачається, зокрема Австралії, Малайзії та Індії. Річки та відвали, забруднені важкими металами, загрожують здоров'ю людей та дикої природи поблизу шахт.
 

Перше місце: перероблені алюмінієві банки
Перероблені алюмінієві банки виявилися екологічно чистим одноразовим контейнером, який розглядався. Алюміній можна постійно переробляти без змін властивостей. Переробка алюмінієвої банки заощаджує