Чому в полімерів є майбутнє

Чому в полімерів є майбутнє

12/Декабрь/2019(Чт) |

28 листопада 2019 року у Вельсі (Австрія) відбувся 5-й Міжнародний конгрес полімерів.

Понад 250 учасників разом з експертами галузі обмінялися своїм баченням розвитку полімерів як цінної сировини, майбутнього ринків і сучасних інновацій. Захід показав, який вигляд має шлях до сталої роботи та екологічно чистої системи економіки з використанням полімерів. Економіка замкнутого циклу тут відіграє вирішальну роль.
 
До полімерів часто ставляться несправедливо, хоча вони роблять значний внесок у скорочення викидів CO2. Полімери мають потенціал у майбутньому. Багато галузей використовують легкі полімерні матеріали для виробництва своєї продукції. Функціонуюча економіка замкнутого циклу є необхідною умовою для вирішення екологічних проблем, пов’язаних із полімерами. «Це дає можливість підняти імідж полімерів до рівня, який відповідає їх значенню в нашому повсякденному житті», – підкреслив Манфред Хакль, прес-секретар Консультативної ради Кластера пластмас і генеральний директор Erema Group.
 
Генеральний директор компанії Greiner Аксель Кюнер зазначив, що полімери є частиною рішення, а не частиною екологічної проблеми. На його думку, полімери сприяють захисту клімату, адже 10 % викидів CO2 обумовлено упаковкою, 90 % – продуктами харчування: «Якщо ми економимо упаковку, харчові відходи виробляють CO2 в 13 разів більше, ніж ми ймовірно економимо».
 
Впровадження економіки замкнутого циклу все ще пов’язане з деякими труднощами. Експерти зазначають: «Економіка замкнутого циклу для полімерів надзвичайно складна через багато типів полімерів, різні сфери їх застосування, наявність домішок і вимоги до повторної переробки в сировину для нових товарів». Це складне завдання може бути вирішене тільки шляхом співпраці та інновацій.
 
Індустрія полімерів у Австрії налічує вже сім десятиліть. Центри їх виробництва розташовані переважно у Верхній і Нижній Австрії. Тут розташовані численні компанії – технологічні лідери світового ринку. Kunststoff-Cluster був організований в 1999 р., щоб сприяти співпраці між підприємствами галузі під девізом «Інновації через співпрацю». Із часом він перетворився на галузевий кластер, що налічує 400 компаній, у яких працює понад 65 тис. осіб, а їх загальний оборот становить понад € 20 млрд.