Де Україна купує сміття

Де Україна купує сміття

17/Октябрь/2019(Чт) |

Тільки за рік країна закупила за кордоном до 100 тис. т відходів

Україна імпортує полімери через недостатній розвиток переробки сміття. При цьому такі відходи поставляються в основному з країн ЄС, розповів сайту «Сьогодні» генеральний директор Recycling Solutions Дмитро Ануфрієв.
 
На європейське сміття припадає 31 % всього імпорту. Крім того, значна частка ввозиться з Філіппін (21 %) та Тунісу (14 %).
Всього за 2018 рік Україна імпортувала близько 100 тис. т відходів. Загальна вартість вторсировини склала приблизно 40 млн дол. З них приблизно 30 млн дол. припадає на ПЕТФ, решта – на інші види полімерів.
 
Незважаючи на те, що в Україні організовані пункти прийому склобою, його теж не вистачає. Склобій ми переважно завозимо з Білорусі (78 %), причому понад 90 % склобою відсортовано (в т.ч. за кольорами) і очищено. Загальна вартість імпортованого склобою – приблизно 11 млн дол.
 
Також в Україну ввозиться макулатура для картонно-паперових фабрик. Загальна вартість у 2018 році – понад 80 млн дол. Понад 54 % макулатури було ввезено з Російської Федерації, ще близько 20 % – із Польщі.