Поліетиленові пакети виявилися екологічнішими за паперові.

Поліетиленові пакети виявилися екологічнішими за паперові.

16/Апрель/2019(Вт) |

Паперовий пакет у 40 разів шкідливіший для екології, ніж полімерний (за умови його переробки)

Зазначимо, що в дослідженні не йдеться про забруднення водних біомів з цієї точки зору, полімерна тара все ще залишається найгіршою можливою альтернативою. У ньому аналізується вплив виробництва такої тари на клімат, озоновий шар, витрати води, забруднення повітря під час виробництва тощо.
Одноразові поліетиленові пакети, незважаючи на очевидну шкоду на довкілля, поки що можуть виявитися більш екологічним вибором, ніж паперові чи тканинні.
Про це свідчить дослідження, проведене Датським міністерством екології та харчування, повідомляє Ain.
 
За даними дослідження, паперовий пакет у 40 разів шкідливіший для екології, ніж полімерний (за умови його переробки), а органічна сумка з бавовняної тканини у 20 000 разів шкідливіша.
Полімерні пакети засмічують довкілля. Ті, хто хоч раз бачив документальні кадри про те, як від них страждає життя в океанах, намагаються відмовитись від використання таких пакетів. Однак, у публікації на Quartz, коментуючи результати цього дослідження, кажуть, що зараз немає простої відповіді на питання, які пакети екологічніші.
Щоб зрозуміти вплив різних пакетів на екологію, потрібно пам'ятати дві речі: з одного боку, полімери не розкладається, заповнюють собою океани, шкодять морським тваринам і засмічують їжу шматочками. Однак, враховуючи інші фактори впливу на екологію, крім забруднення, паперові тканинні пакети можуть бути ще гіршими.
Зазначимо, що в дослідженні не йдеться про забруднення водних біомів з цієї точки зору, полімерна тара все ще залишається найгіршою можливою альтернативою. У ньому аналізується вплив виробництва такої тари на клімат, озоновий шар, витрати води, забруднення повітря під час виробництва тощо.
Термін для позначення тонких пакетів, які використовуються для пакування товарів у магазинах, — пакети з поліетилену низької щільності (LDPE).
Якщо подібні пакети використовуються ще хоча б раз як пакет для сміття перед спаленням (у дослідженні стверджується, що це найоптимальніший спосіб їх позбуватися, але не в домашніх умовах), їх вплив на екологію видно на наступній таблиці. Тут наведено кількість повторних використання для паперових та тканинних пакетів, необхідне для того, щоб звести шкоду та витрати від їх виробництва до показників одного пакету LDPE.
 
Скорочення таблиці позначають таке: PP - поліпропілен, woven PP - тканий поліпропілен, PET - поліетилентерефталат і т.д.
Видно, що для тканинних пакетів цей показник становить тисячі разів, при цьому, пакети з органічної бавовни навіть шкідливіші, ніж пакети із звичайної тканини: 20 000 разів проти 7000. Це пояснюється, в тому числі, тим, що сумка з органічної бавовни вимагає 30% витрачених ресурсів (наприклад, води), для вирощування матеріалу та виробництва.
Тут же враховуються використання добрив та пестицидів (які, у свою чергу, забруднюють воду). Крім цього, бавовняні сумки не переробляються, оскільки для цього майже не існує інфраструктури.
«Найпростіша порада: що б не знаходилося у вас вдома на даний момент - стопка тканинних сумок або купа полімерних пакетів, не викидайте їх. Використовуйте їх знову, поки це можливо».
 
ІАЦ Упаковка у своєму журналі "Упаковка" № 3, 2011 рік, 41-44 стор. у статті "Екологія паперового та полімерного пакету наводив результати порівнянь цих двох видів упаковки, які були аналогічні результатам датських вчених.