У Білорусі буде впроваджено депозитну систему збору тари

У Білорусі буде впроваджено депозитну систему збору тари

24/Октябрь/2018(Ср) |

У Білорусі до 2020 року може бути запроваджено депозитну систему збору тари, яка дозволяє здавати пляшки у таромати, отримувати за це гроші і тим самим не шкодити природі.

Таку думку висловив гендиректор ВАТ "Лідське пиво" Аудріус Мікшис.
 
Депозитна система збору тари набула широкого розвитку в країнах Євросоюзу. Механізм простий: споживач підносить порожню пляшку до сканеру таромату, який зчитує код та видає чек. Сума застави при цьому включена у вартість товару та повертається після того, як пляшка опиниться в автоматі. За таким же принципом інфраструктура може працювати і в Білорусі, пише Belretail.
 
«Ми маємо все для того, щоб приймати порожні пляшки. Лідський пивзавод готовий підтримати впровадження такої системи. Велика мета – очистити природу», – вважає голова компанії.
 
За словами гендиректора, організацією депозитної системи в ідеалі має займатися некомерційна організація, яка не націлена на отримання прибутку. "Оскільки інакше це буде дорого, а витрати зазвичай лягають на споживача", - зауважив Аудріус Мікшис.
 
Нині у Білорусі вивчають відносно успішний досвід сусідніх країн. У Фінляндії, навпаки, система виявилася застарілою, а Німеччини – дорогою, оскільки призвела до підвищення вартості пляшки.
 
«Депозитам у країні бути. Торомати – доступне обладнання. Але система має працювати ефективно, щоб транспортні витрати та інші витрати залишалися невисокими», – переконаний гендиректор.
 
Впровадження депозитної системи передбачено Національною стратегією поводження з твердими комунальними відходами та вторинними матеріальними ресурсами. Відбутися це може ближче до 2020 року. Для Білорусі це насамперед питання підвищення екологічної безпеки.