Фермент, який руйнує пластикові відходи

Фермент, який руйнує пластикові відходи

24/Апрель/2018(Вт) |

Дослідники розробили фермент, який може перетравлювати деякі види пластмас. Відкриття було зроблено випадково при вивченні бактерій Ideonella sakaiensis.

"Інтуїція і випадковість часто відіграють значну роль у фундаментальних наукових дослідженнях, і наше відкриття тут не є винятком. Це непередбачене відкриття говорить про те, що є можливості для подальшого поліпшення цих ферментів, наближаючи нас до вирішення проблеми утилізації гори пластмаси, що постійно зростає", - говорить структурний біолог Джон МакГіхан з Університету Портсмута у Великій Британії.
 
Бактерії Ideonella sakaiensis були виявлені під час скринінгу зразків ґрунту, води та мулу, взятих із місця переробки пластикових пляшок у місті Сакаї, Японія. Ці бактерії здатні переробити тонку (0,2 міліметра) плівку ПЕТ за шість тижнів при температурі 30°C. Цей показник дуже малий для використання бактерій при переробці відходів і вчені шукали спосіб його покращити.
 
Команда МакГихана, зокрема дослідники Національної лабораторії відновлюваної енергії Міністерства енергетики США (NREL), натрапила на незвичайний фермент, коли досліджували кристалічну структуру PETase - речовини, що допомагає японським мікробам Ideonella sakaiensis руйнувати пластик.
 
"Можливість побачити внутрішню роботу цього біологічного каталізатора надала нам креслення для розробки більш швидкого та ефективного ферменту", - каже Макґіхан.
 
Наразі дослідники працюють над покращенням ферменту, що дозволить використовувати його для руйнування пластику за короткий проміжок часу.